Om honung

Honung: ett av våra mest naturliga livsmedel

Honung: ett av våra mest naturliga livsmedel och genom historien ett av våra mest älskade och välanvända. Uppskattat såväl inom läkekonsten som i köket har honung haft ett brett användningsområde i tusentals år och i flera olika civilisationer. Idag använder vi honung till största delen som sötningsmedel vid matlagning – men honung är också effektivt mjukgörande och används därför gärna också i hudkrämer och i schampo och balsam.

Honung är en sockerlösning som är antingen fast eller trögflytande i konsistensen. Att honung produceras av bin utifrån pollen eller nektar är väl känt, men visste du att bin även kan använda utsöndringar från växtsugande insekter, såsom bladlöss, för att göra honung av? Som råvara är honung fermenterad och innehåller nyttiga mjölksyrabakterier. Dessa kan du få i dig direkt via honungen, eller pröva med fördel de goda karamellerna som exempelvis Cum Naturas Mjölk & Honung.

Nyslungad honung är flytande – efter ett par månader på burk blir den kristalliserad och fast, samt ljusare i färgen. Annars är det andelen fruktsocker i honungen som avgör dess naturliga konsistens – ju mer fruktsocker och desto mindre druvsocker gör exempelvis honungen flytande.

Idag använder vi honung till största delen som sötningsmedel vid matlagning – men honung är också effektivt mjukgörande och används därför gärna också i hudkrämer och i schampo och balsam.

Honung istället för penicillin?

Nyligen har forskare upptäckt att honung faktiskt har långt fler antibiotiska egenskaper än man tidigare trott – det har till och med varit tal om att byta ut penicillinet mot honung! Detta beror på de goda mjölksyrebakterierna som bina bär i magen och som kommer honungen till del. Dessvärre försvinner mjölksyrebakterierna från honungen ganska snabbt efter att bina lämnar den ifrån sig. Vad göra då? var en fråga som forskarna tydligen ställde sig, för nu har de kommit på att genom att tillföra samma typ av mjölksyrebakterier till honung så återställer man dess fantastiska egenskaper. Särskilt fantastisk är honung från Nya Zeeland – så kallad manukahonung. Men som bekant är det lite långt till Nya Zeeland – vad göra då om man vill tillskansa sig denna honungs lysande egenskaper?

Enkelt – använd istället svensk ljunghonung! Det har nämligen upptäckts att svensk ljunghonung är precis lika bra som den nya zeeländska dunderhonungen. Om inte bättre till och med, för den kommer ju från våra svenska hembygder och som närproducerad är den ju extra snäll mot miljön. Skogshonung i Tämtas ljunghonung kommer från biodlare i Sverige, alla med samma höga krav på kvaliteten på honungen de levererar. Så väljer du Skogshonung i TämtasLjunghonung kan du vara säker på att du får den bästa ljunghonungen!